ZBOŽÍ SKLADEM IHNED ODESÍLÁME

Jak na výměnu termostatické hlavice?

Termostatické hlavice se staly běžným standardem v moderních domácnostech, nahrazujíce tradiční černá plastová kolečka, která umožňovala radiátor buď otevřít naplno nebo zavřít. Díky termostatickým hlavicím můžete nastavit teplotu přesně podle svých potřeb, což vede k většímu tepelnému komfortu a úsporám energie.

Výhody termostatické hlavice

Termostatické hlavice umožňují uživatelům nastavit teplotu v místnosti s vysokou přesností. To je obzvláště užitečné v domácnostech s centrálním vytápěním, kde nemáte kontrolu nad začátkem a koncem topné sezóny. Například v panelových domech, kde jsou byty dobře izolované a mají kvalitní okna, často není potřeba intenzivně topit. Termostatická hlavice umožňuje přesně nastavit teplotu, čímž se snižuje průtok teplé vody a šetří energie.

Druhy termostatických hlavic

Existují dva základní typy termostatických hlavic: manuální s číselnou stupnicí a elektronické (digitální, programovatelné). Manuální hlavice umožňují nastavit jednu úroveň teploty, zatímco elektronické hlavice nabízejí možnost nastavení více teplot a teplotních programů podle denního času. Důležitým předpokladem pro funkčnost termostatické hlavice je, že radiátor je vybaven termostatickým ventilem. Bez něj nebude hlavice fungovat správně.

Výměna termostatických hlavic

Pro výměnu termostatických ventilů je doporučeno oslovit odborníka, protože bez správného vyvážení celé topné soustavy nebude ani nejdražší hlavice fungovat správně. Pokud potřebujete vyměnit jen manuální hlavici, můžete to zvládnout sami.

Postup je následující:

  1. Uvolněte vroubkovanou část ve směru proti chodu hodinových ručiček a odstraňte plastovou část zakrývající termostatický radiátorový ventil.
  2. Na termostatické hlavici nastavte maximální hodnotu otáčením proti směru hodinových ručiček.
  3. Nasaďte hlavici na ventil a za pomoci vroubkovaného kroužku ji přišroubujte na ventil. Postupujte opatrně, abyste ventil ani hlavici nepoškodili.
  4. Vroubkovaný kroužek došroubujte až do konce, kdy kroužek zapadne.
  5. Nakonec přenastavte termostatickou hlavici z maxima na minimum, aby se hlavice správně nastavila.
  6. U elektronických termostatických hlavic je základní postup obdobný, ale je třeba se držet konkrétního návodu, který najdete v krabičce. Někteří výrobci mají na webu i video návody, které vám s montáží názorně pomohou.

Závěr

Výměna termostatické hlavice může být jednoduchým způsobem, jak zvýšit efektivitu vašeho vytápění a ušetřit na nákladech za energie. Ať už se rozhodnete pro manuální nebo elektronickou variantu, důležité je správné nastavení a instalace. S trochou pečlivosti a správným návodem můžete tuto úpravu provést sami a užívat si pohodlí a úspory, které termostatické hlavice přináší.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz